Westenergy muuntaa polttokelpoisen jätteesi energiaksi, joka valaisee kotisi ja lämmittää talosi.
Westenergy on aloittanut tällä viikolla valmistautumisen vuosihuoltoon, joka aloitetaan ensi viikon maanantaina 31.3.2025. Huollon vuoksi energiantuotanto keskeytetään kahdeksi viikoksi Mustasaaressa sijaitsevalla jäte-energialaitoksella. Tämän jälkeen laitoksen tuotanto käynnistetään uudelleen, mutta joitain asennuksia ja huollon jälkeisiä siivouksia suoritetaan jopa kaksi viikkoa huollon jälkeen. Huolto ei vaikuta roska-autojen tyhjennyksiin, joten toiminta-alueen asukkaiden arkeen huolto ei vaikuta, jolloin sekajätteiden käsittely jatkuu yhtä toimintavarmasti kuin aiemminkin.
Aiempien vuosien tapaan jäte-energialaitoksen huoltoon osallistuu Westenergyn oman henkilökunnan lisäksi myös muiden yritysten toimijoita. Määrällisesti Westenergyä avustavia työntekijöitä ei kuitenkaan ole yhtä paljon kuin muina vuosina. Mistä tämä johtuu? ”Tänä vuonna vuosihuollossa ei suoriteta isoja muutostöitä eli oikeastaan viemme läpi normaalin vuosihuollon. Tämän takia henkilöstöä tarvitaan vähemmän” vastaa Westenergyn kunnossapitopäällikkö Timo Wolff.
Westenergyn laitoksella tuotetaan noin puolet Vaasan alueen tarvitsemasta kaukolämmöstä ja vuosittain määrällisesti jopa viiden miljardin puhelimen lataamiseen tarvittava sähkö. Tämän lisäksi esimerkiksi kesäkaudella se on ainut kaukolämpöä alueella tuottava laitos. Koska laitos on käynnissä vuosittain yli 8 000 tuntia, on kuluminen väistämätöntä. Tämän vuoksi jäte-energialaitos tulee huoltaa vuosittain, jotta laitos pysyy toimintavarmana ja voimme tarjota luotettavan käsittelyn sekajätteelle sekä luotettavan lähteen energialle.
Suurimmat työt normaalissa vuosihuollossa liittyvät kattilan huoltoon. Kattilassa lämpötilat ovat korkeat – korkeimmillaan jopa tuhat astetta – ja laitteessa liikkuu paljon sekä kaasuja että hiukkasia, jotka kuluttavat eri osia niin mekaanisesti kuin kemiallisestikin. Näissä olosuhteissa olevia kuluvia osia vaihdetaan ja huolletaan vuosihuollon aikana, koska laitoksen tuottaessa energiaa niiden vaihtaminen ei ole mahdollista.
”Kunnossapitojärjestelmään on tällä hetkellä listattuna noin 300 työpakettia, joiden kesto vaihtelee kahdesta tunnista kahteen viikkoon. Työpaketit ovat suurimmaksi osaksi vuosittain toistuvia, mutta lisäyksenä listalla on painelaitteisiin liittyviä tarkastuksia ja venttiilihuoltoja” kommentoi kunnossapitopäällikkö Wolff tämän vuoden vuosihuollon tehtävälistaa. Vuosihuoltoon liittyvää tietoa on paljon jo työpakettien määrän vuoksi ja tämän tietomäärän hallitsemiseksi on uusittu kunnossapitojärjestelmä. Järjestelmä on mahdollistanut töiden yksityiskohtaisemman suunnittelun, seurannan, raportoinnin ja dokumentoinnin.
Westenergyn HS-insinööri ja työsuojelupäällikkö Janne Suorauhan työpöydällä on päivittäin työturvallisuuteen ja -terveyteen liittyviä aiheita. Vuosihuolto on yksi iso kokonaisuus, jota varten tehdään laajaa turvallisuussuunnittelua. Miten melkein sadan työntekijän turvallisuuteen voi vaikuttaa?
”Olen pitänyt päiväkirjaa jokaisessa aiemmassa vuosihuollossa, jossa olen ollut mukana. Huomioiden avulla olemme voineet ottaa oppia aiemmista vuosista ja tehdä pitkäaikaista turvallisuuden kehittämistä. Tärkeää on myös jalkautua sinne missä työtä tehdään” kertoo HS-insinööri Suorauha.
Yhteistyö on turvallisuuden kannalta avainasemassa. Tänäkin vuonna Rescue Team Finland (RTF) suorittaa turvallisuushavainnointia, palovartiointia ja avustaa työntekijöiden vastaanottamisessa. Vastaanottamisessa tärkeintä on tarkistaa, että saapuvilla työtekijöillä on kaikki tarvittavat koulutukset työtehtäviensä suorittamiseen. ”Tarkistamme myös samalla, että kaikilla työtekijöillä on suoritettuna Westenergyn oma turvallisuusperehdytys. Kukaan, joka ei ole suorittanut perehdytystä, ei pääse laitosalueelle tekemään töitä” kertoo HS-insinööri Suorauha.
Lisätiedot:
Olli Alhoniemi, toimitusjohtaja
Westenergy Oy
Puh. +358 50 569 3337
olli.alhoniemi(a)westenergy.fi