Kuljettajan ohjeet

Kiertotaloushankkeet

Westenergyn strategisena tavoitteena on edistää kiertotalouden ja hiilineutraalin energiantuotannon kehitystä.

VISIONA HIILINEUTRAALI ENERGIANTUOTANTO

Kestävyys ja päästöttömyys ovat Westenergyn strategian keskiössä ja myös tärkeä kysymys omistajillemme, liikekumppaneillemme ja koko Vaasan seudulle. Tavoitteenamme on hiilineutraali energiantuotanto 2030-luvun alkuun mennessä.

 

Hiilidioksidin talteenottolaitos

Alansa huippua edustava hiilidioksidin talteenottolaitos on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2027, ja valmistuessaan se on yksi ensimmäisistä täyden mittakaavan talteenottolaitoksista jäte-energia-alalla.

Havainnekuva hiilidioksidin talteenottolaitoksesta, joka rakennetaan Westenergyn jäte-energialaitoksen viereen

Westenergy Oy, CPC Finland Oy ja Prime Capital AG ovat yhteistyössä kehittämässä huippuluokan hiilidioksidin talteenottolaitosta, jonka on tarkoitus valmistua vuonna 2027. Tämä innovatiivinen laitos on suunniteltu poistamaan noin 95 % Westenergyn laitoksen savukaasun hiilidioksidista. Sen on tarkoitus toimia merkittävänä hiilidioksidin lähteenä CPC:n ja Prime Capitalin yhdessä omistaman Koppö Energian Kristiinankaupunkiin suunnittelemalle, hiilineutraaleja synteettisiä polttoaineita muun muassa raskaan liikenteen tarpeisiin valmistavalle laitokselle.

Projektin päätavoitteena on vähentää Westenergyn laitoksen savupiipusta vapautuvia päästöjä ja edistää hiilidioksidin uudelleenkäyttöä teollisessa mittakaavassa. Westenergyn visiona on, että tulevaisuuden jäte-energialaitokset kierrättävät myös jätteen sisältämän hiilen kestävästi takaisin yhteiskunnan käyttöön. Hanke onkin merkittävä askel kohti kestävää kiertotaloutta Suomessa, sillä se mahdollistaa aiemmin ilmakehään vapautuneen hiilidioksidin talteenoton ja hyödyntämisen uusien tuotteiden valmistuksessa. Laitoksen ansiosta Westenergyn laitos on jatkossakin teknologisen kehityksen eturintamassa ja tukee puhtaan teollisuuden kehitystä Suomessa. Kyseessä on eräs maailman ensimmäisiä tämän mittaluokan laitoksista jäte-energia-alalla.

Kun laitos otetaan käyttöön, se pystyy ottamaan talteen lähes kaiken Westenergyn savukaasuissa olevan hiilidioksidin. Tästä hiilidioksidista noin 150 000 tonnia nesteytetään vuosittain ja toimitetaan synteettisten polttoaineiden, kuten synteettisen metaanin, valmistukseen. Tämä määrä vastaa noin 20 000 henkilön vuotuisten hiilidioksidipäästöjen määrää. Lisäksi Westenergyn tavoitteena on toimittaa vuosittain jopa yli 30 000 tonnia hiilidioksidia pysyvästi hiiltä sitovien tuotteiden valmistukseen. Tavoitteena on, että hanke tukee laajemminkin hiilidioksidin kierrätykseen perustuvan teollisuuden syntymistä Suomeen ja Vaasan seudulle.

Hanke on saanut 20 miljoonan euron energiainvestointituen Työ- ja elinkeinoministeriöltä joulukuussa 2023 ja talteenottolaitoksen suunnittelu on edennyt jo pitkälle. Suunnitteluorganisaation tueksi valittiin maaliskuussa 2024 rakennuttajakonsultin tehtävään Ramboll ja heinäkuussa 2024 solmittiin sopimus esisuunnittelu-urakan toteuttamiseksi Andritzin kanssa. Parhaillaan suunnitellaan niin talteenotto- ja nesteytysprosessia, rakennuksia kuin teknisen turvallisuuden ratkaisujakin. Suunnittelussa ja hankkeen edellyttämissä viranomaisluvissa on tarkoitus edetä siten, että lopullinen investointipäätös laitoksen toteuttamisesta on mahdollista tehdä vuoden 2025 aikana. Viimeisimpiä suunnitteluvaiheen tapahtumia voit seurata muun muassa Westenergyn verkkosivujen uutisista sekä LinkedIn-sivuiltamme.

 

BotH₂nia Hydrogen Valley

Vetylaakso yhdistää Suomen vetymarkkinat muuhun Eurooppaan varmistaen energiaomavaraisuuden

Westenergyn luontoaiheinen kuvaWestenergy on mukana tukemassa BotH₂nia Hydrogen Valley -hanketta, joka edistää alueen hiilineutraaliustavoitteita, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja tukee terästuotannon ympäristöystävällisyyttä. BotH₂nia Hydrogen Valley on vuoteen 2030 mennessä johtava vetyalue, ja siihen on sitoutettu yhteensä 3,6 miljardin euron investoinnit. Hankekehittäjien, yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyö tukee Suomen tavoitetta tulla yhdeksi Euroopan johtavista vedyn ja sen johdannaisten tuottajista, luoda alueelle energiaomavaraisuutta ja -turvaa sekä tukea Euroopan energiaomavaraisuutta.

Hanke yhdistää Suomen länsirannikon vetykehityksen, keskittyen muun muassa vetykuljetuksiin, turvallisuuteen ja liiketoimintamallien kehittämiseen. Yhteistyössä ovat mukana paikalliset energiayhtiöt Porissa, Vaasassa, Kokkolassa ja Oulussa sekä kansainvälisiä yrityksiä, kuten ABB, Danfoss, Hitachi Energy ja Wärtsilä. Hanke luo odotusten mukaan 10 000 työpaikkaa ja tuo alueelle merkittäviä investointeja ja innovaatioita. Lue lisää artikkelistamme.

 

MAP-UP-P2X

Kohti kestävämpää tulevaisuutta hiilidioksidivirtoja hyödyntämällä

Kuvituskuva virrasta, joka kuvastaa MAP-UP-P2X -hankkeen tavoitetta eli kestävämpää tulevaisuutta hiilidioksidivirtoja hyödyntämälläVaasan alueen oppilaitokset Novia, VAMK ja Åbo Akademi ovat käynnistäneet MAP-UP-P2X-hankkeen, joka tutkii hiilidioksidin, hapen ja vedyn alueellista hyödyntämistä ja uudelleenkäsittelyä teollisuuden ja yhteiskunnan tarpeisiin. Westenergy on yhdessä Stormossenin kanssa aktiivisessa tuki- ja ohjausryhmätoiminnallisessa roolissa tässä projektissa, jonka tavoitteena on erityisesti turpeen energiantuotannon korvaaminen kestävillä vaihtoehdoilla.

Hankkeessa pyritään luomaan kattava ymmärrys raaka-ainevirroista erilaisissa teollisuuden, jätehuollon ja materiaalien hyödyntämisprosesseissa. Tämä mahdollistaa strategisten ja taloudellisten prosessien priorisoinnin, jotta vety, happi ja hiilidioksidi voidaan ottaa tehokkaasti talteen ja käsitellä lisäarvoa tuottaviksi materiaaleiksi paikalliselle teollisuudelle ja yhteiskunnalle.

MAP-UP-P2X-hanke edistää kiertotalouden periaatteita ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymistä. Se nopeuttaa kestävään talouteen liittyvien järjestelmäratkaisujen kehitystä ja lisää valmiuksia testata ja ottaa käyttöön uusia teknologioita. Projekti analysoi energiantuotannon ja jätehuollon vaihtoehtoja, joiden avulla voidaan luoda uusia taloudellisesti arvokkaita johdannaismateriaaleja vedyn ja hiilidioksidin jatkojalostuksen kautta. Tämä hanke pyrkii vahvistamaan omavaraisuusastetta, jalostusastetta ja kiertotaloutta, mikä minimoi ympäristövaikutukset ja tukee kestävän energian kehittämistä. Projekti alkoi tammikuussa 2024 ja sen on arvioitu kestävän vuoden 2026 loppuun asti. Lue lisää hankkeesta VAMK:in sivuilta.

 

VISIONA EDELLÄKÄVIJÄN ASEMA MATERIAALIEN HYÖDYNTÄMISESSÄ

Westenergy on merkittävien materiaalivirtojen leikkauspisteessä ja koska olemme jo onnistuneesti edistäneet kiertotaloutta esimerkiksi tuhkiemme hyötykäytöllä maanrakennuksessa, kiertotalouden ekosysteemien kehittäminen on meille luonnollinen strateginen valinta.

 

Ekoälyä

Tekoälypohjaiset ratkaisut osaksi jätteen käsittelyä ja tunnistusta

Westenergy osallistuu merkittävässä roolissa valtakunnalliseen Ekoälyä-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää tekoälypohjaisia ratkaisuja jätteiden tunnistamisessa ja käsittelyssä. Hankkeessa pilotoitavien tekoälypohjaisten ratkaisujen avulla on tarkoitus tunnistaa kierrätyskelpoisia materiaaleja sekalaisen yhdyskuntajätteen seasta. Kierrätyskelpoisia materiaaleja on mahdollista tunnistaa tekoälyn avulla esimerkiksi jäteastioissa, jätteenkeräysautoissa ja jätteen käsittelylaitoksilla.

Hankkeen aikana on tarkoitus kehittää jätealan dataekosysteemi, joka mahdollistaa alan ammattilaisten keskinäisen vuoropuhelun sekä alustan yhteiskehittämiselle. Hankkeen tavoitteena on luoda perusta älykkäälle jätehuoltojärjestelmälle, edistää kiertotalouden toteutumista sekä parantaa koko jätehuollon arvoketjua. Tekoälyn ja sensoritekniikan tuottaman datan avulla voidaan arvioida esimerkiksi jäteastioiden täyttöastetta, jonka avulla jäteautojen ajettavat reitit on mahdollista optimoida. Lisäksi uudelleen hyödynnettävissä olevien materiaalien tunnistaminen parantaa kierrätysastetta sekä mahdollistaa väärin lajiteltujen jätteiden tunnistamisen.

Ekoälyä-hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja toteutuu yhteistyössä Haaga-Helian, Turun yliopiston ja Westenergyn kesken. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu vastaa hankkeen koordinoinnista, Turun yliopisto vastaa teknisestä toteutuksesta ja Westenergy tarjoaa pilotoinnille teolliset puitteet Mustasaaressa sijaitsevalla jäte-energialaitoksella. Hanke aloitettiin keväällä 2024, ja se kestää vuoden 2026 loppuun asti.

Lue viimeisin uutisemme aiheesta tai lisää ekoalya.fi.

 

CEE4WES

Westenergyn resurssit ovat olleet mukana luomassa yritysten verkostoa, jossa ideat, tuotteet ja materiaalit kiertävät: tätä kutsutaan CEE4WES-hankkeeksi.

Kiertotalouden tiekartta lähtökohtana kiertotalouden kehittämiselle

Westenergyn resurssit ovat olleet mukana luomassa yritysten verkostoa, jossa ideat, tuotteet ja materiaalit kiertävät. Alkusysäyksenä tälle visiolle rakensimme VEBIC:in johtamassa ja Business Finlandin rahoittamassa CEE4WES-hankkeessa tiekartan jäte-energiayhtiöiden kasvavan kiertotalousekosysteemin tarpeisiin tunnistamalla parhaat mahdollisuudet uusille vientiliiketoiminnan innovaatioille. Hanke toimi maakunta- ja aluerajat ylittävänä runkona tulevaisuuden kiertotalousyrityksille, jotka rakentavat kasvua ja työllisyyttä materiaalitehokkuudesta. Näin varmistamme, että arvoketjumme vastaavat myös 2020-luvun yhteiskunnan tarpeisiin ja voimme tulevaisuudessakin pitää arvolupauksemme omistajillemme.

 

VISIONA PÄÄSTÖTÖN LOGISTIIKKA

Biokaasu on yksi puhtaimmista energianlähteistä, ja sen tuotantoprosessi on kiertotalouden mukaista. Haluamme edistää biokaasun tuotantoa, sen käytön lisääntymistä ja jakeluverkon laajentumista koko toiminta-alueellamme. Näin luomme edellytykset sille, että tulevaisuudessa myös Westenergyn toimintaan liittyvä logistiikka käyttää päästötöntä kotimaista energiaa fossiilisten polttoaineiden sijaan.

Mielenkiintoisena sivujuonteena biokaasun aseman vahvistumiselle on mahdollisuus hyödyntää sitä apupolttoaineena laitoksessamme.

 

DigiBiogasHubs

Digitaalinen alusta biokaasutoiminnan vauhdittajana
Metsää ja merta, joka kuvastaa kiertotalouden ympäristöä huomioivaa Westenergyn toimintaa länsirannikollaWestenergy on mukana tukemassa DigiBiogasHubs-hanketta, joka toteutetaan kolmen maakunnan, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan, alueella. DigiBiogasHubs on Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteinen hanke, jossa kehitetään ja pilotoidaan biokaasutoimijoiden digitaalista, yhteistyön ja vuorovaikutuksen mahdollistavaa verkkoalustaa. Verkkoalustan tavoitteena on edistää eri alueilla sijaitsevien biokaasuhubien kehittymistä ja vuorovaikutusta sekä biokaasumarkkinoiden kehittymistä. Biokaasuhubilla tarkoitetaan tietyllä alueella sijaitsevia toimijoita, jotka muodostavat paikallisen biokaasuverkoston. Tällaisia toimijoita ovat erityisesti alueella toimivat raaka-aineen/biomassan omistajat ja tuottajat, biokaasun tuottajat ja jakelijat, nykyiset ja mahdolliset biokaasun käyttäjät, logistiikkaoperaattorit sekä teknisten ratkaisujen toimittajat.

Hanke on aloitettu joulukuussa 2023 ja sen kestoaika on kaksi vuotta. Hankkeen tulosten odotetaan tukevan ja vauhdittavan biokaasumarkkinoiden sekä alueellisten biokaasuekosysteemien kehitystä ja kasvua, vähentävän alueellisten hiidioksidipäästöjen ja jätteiden määrää, lisäävän uusiutuvan energian määrää energiajärjestelmässä sekä parantavan alueellista energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Lisäksi hanke luo uutta tietoa alueen toimijoille biokaasuun liittyvistä mahdollisuuksista. Kaiken kaikkiaan hanke edistää kiertotalouteen siirtymistä ja järjestelmätason ratkaisut luovat edellytyksiä esimerkiksi vetytalouden kehittymiselle ja sen vaatimalle infralle.

 

Biokaasun hyödyntämismahdollisuudet Pohjanmaalla

Biokaasun hyödyntäminen keskeisessä roolissa EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa

Biokaasun hyödyntäminen Pohjanmaalla -hankkeessa tarkasteltiin erityisesti niitä teknistaloudellisia ongelmia, jotka vielä hidastavat biokaasun yleistymistä liikennepolttoaineena.

Biokaasurintamalla toteutettiin maaliskuusta 2020 syyskuuhun 2022 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR), Vaasan yliopiston, Wärtsilän, Westenergyn, Stormossenin ja Wasalinen rahoittama Pohjanmaan liiton hanke. Hankkeessa luotiin edellytyksiä biokaasuliiketoiminnan ja biokaasun käytön lisäämiselle Pohjanmaalla. Tätä tehtiin teknistaloudellisten selvitysten, mittausten ja yhteisten toimintamallien luomisen kautta. Hankkeessa tarkasteltiin erityisesti niitä teknistaloudellisia ongelmia, jotka vielä hidastavat biokaasun yleistymistä liikennepolttoaineena.

Tulokset Westenergyn osalta osoittavat, että biometaanin käyttö jäte-energialaitoksen lisäpolttoaineena voi merkittävästi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja fossiilisten polttoaineiden tarvetta. Tutkimuksen perusteella biokaasun käyttö Westenergyn jäte-energiaprosessissa tarjoaa merkittäviä ympäristö- ja taloudellisia etuja, jotka tukevat kiertotalouden tavoitteita ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä. Westenergy jatkaa biokaasun mahdollisuuksien tutkimista ja kehittämistä osana kestävän energian tuotannon strategiaansa. Lue hankkeen loppuraportti kokonaisuudessaan Vaasan yliopiston sivuilta.

 

Tavoitteena hiilineutraali energiantuotanto 2030-luvun alkuun mennessä.